box top Link: home Link: home
menue tibetaanse geneeskunde producten Amchi Bhutia Amchi D.T. Bhutia missie menu consulten consulten voorbereiding pills menu contact links Praktijk en Soest contact menu english menu deutsch menu imprints
english deutsch imprint

༄།། ཡུ་རོབ་བོད་ཀྱི་སྨན་ཁང་།།་ – Europees Centrum voor Traditionele Tibetaanse Geneeskunde | European Center for Traditional Tibetan Medicine. Amchi Dorjee Tseten Bhutia (Doktor in de Tibetaanse geneeskunde), consulten, cursussen en seminars.
Traditionele Tibetaanse Geneeskunde | Healing through Tibetan Medicine in Europe

Tibetan herbal pills Tibetaanse Geneeskunde

Deze informatie is voor persoonlijk gebruik. Van: Tibetan Health Centre, Soest, The Netherlands

Tibetaanse geneeskunde is zowel een wetenschap als kunst en philosofie en verschaft als zodanig een holistische benadering van de gezondheidszorg.
Het is een wetenschap aangezien de principes ervan zijn vervat in een systematisch en logisch raamwerk voortkomend uit een juist begrip van het lichaam en z'n leefmilieu.
Het is een kunst want de techniek van de diagnose is gebaseerd op de scheppende kracht, het inzicht, de spitsvondigheid en het inlevingsvermogen van de geneesheer (Amchi)
En het is een philosofie want het omvat de Boeddhistische grondprincipes: altruisme, karma en etiek.

Volgens de Boeddhistische philosofie is het universum in een voortdurende staat van verandering, het karakter van alle verschijnselen is tijdelijkheid, het enige eeuwigdurende verschijnsel is deze tijdelijkheid zelf. Zoals Boeddha sprak:"of er nu hoogstaande wezens opstaan of niet: een feit en een harde waarheid blijft: alle schepping is van voorbijgaande aard". Het is door deze tijdelijkheid dat elk schepsel vroeg of laat moet lijden. Lijden is dus geen toeval maar heeft een bepaalde oorzaak in dit of een vorig leven. Alleen het zuiver leven en de oprechte toepassing van Dharma kan ons bevrijden uit de vicieuse cirkel van het lijden.

 

Home: ecttm

 

 

Volgens de Tibetaanse medische theorie is het universum samengesteld uit vijf oer-elementen:
1. Sa (aarde) 2. Chu (water) 3. Mei (vuur)
4. rLong (wind) 5. Nam-kha (ruimte)
Alhoewel al deze oer-elementen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de vorming van elke weefselcel hebben zij ieder hun bepaalde invloed:
1. Sa heeft vooral invloed op de vorming van spiercellen, skelet, de neus en het reuk-zintuig.
2. Chu is verantwoordelijk voor de vorming van bloed, lichaamsvocht, de tong en het smaak-zintuig.
3. Mei is verantwoordelijk voor de lichaamstemperatuur, teint, ogen en het zicht-zintuig.
4. rLong is verantwoordelijk voor de ademhaling, huid en het tast-zintuig.
5. Nam-kha is verantwoordelijk voor de lichaamsholte, de oren en het gehoor.

De drie hoofd- energieën:
1.- rLong (wind)
is één van de drie hoofd-energieën in het lichaam en de geest en manifesteert daarin het lucht-element. Zijn karakteristieken zijn: ruw, licht, subtiel, hard en mobiel. Verantwoordelijk voor de lichamelijke en mentale aktiviteiten zoals ademhaling, urineren, uitwerpselen, foetus, menstruatie, spugen, boeren en spraak begeleidt het het tast-orgaan en de samenwerking van lichaam en geest. Vanwege de bemoeienis met ons immuun-systeem, bloedsomloop, ademhaling, hormonen en de vijf zintuigen heeft rLong veel te maken met onze organen zoals hart, longen, ingewanden, dikke darm, hersens inclusief bewustzijn.

2.- mKhris-pa (gal) is in wezen van nature vuur. De karakteristieken zijn: olie-achtig, scherp, heet, licht, stinkend, zuiverend en vloeibaar. mKhris-pa is verantwoordelijk voor honger, dorst, spijsvertering, bloedsomloop en assimilatie, bevordert lichaams-warmte, geeft glans aan het lichaam en verschaft moed en doorzettings-vermogen. mKhris-pa bemoeit zich voornamelijk met onze organen zoals lever, galblaas, maag en milt

3.- Bad-kan (slijm) is van nature koud, olieachtig koel, zwaar, mat, zacht, stevig en kleverig. Bad-kan is verantwoordelijk voor een stevig lichaam, een evenwichtige geest, veroorzaakt slaap, houdt gewrichten bijeen, verschaft speling en voorkomt interne wrijving. Het verzorgt ons lymfe stelsel en ons zenuwstelsel en bemoeit zich met organen als nieren, blaas, alvleesklier en geslachtsorganen.

Gezondheid:
Sowa rigpa (de kunst en wetenschap van het genezen volgens de traditionele Tibetaanse geneeskunde, astronomie en astrologie) is gebaseerd op het in evenwicht brengen van de volgende afdelingen:
de 3 humeuren, de 7 samenstelllende delen van het lichaam en de 3 uitwerpselen. Wanneer dat is bereikt noemt men het lichaam gezond en vrij van lichamelijke en geestelijke kwalen. Wanneer het evenwicht in één van deze drie afdelingen verstoord is betekent dit wanorde en ziekte.

read more >>

 

Yuthok, stichter van de Tibetaanse Geneeskunst

 

 

 

 

 

 

Yuthok, stichter van de
Tibetaanse Geneeskunst
explanation of the word Amchi
english deutsch imprint